BUD’S FLOWERS is a non-governmental organization. which aims to promote and defend human rights.

martie 1, 2024 Admin Niciun comentariu

Bulgaria și România intră în Spațiul Schengen din 31 martie

Din 31 martie a acestui an, România și Bulgaria vor adera la Spațiul Schengen, care permite libera circulație a cetățenilor între statele membre, pentru un total de 400 de milioane de persoane.

Cele două țări sunt membre ale Uniunii Europene (UE) din 2007, însă întrucât nu făceau parte din zona fără frontiere, călătorilor li se solicita în continuare să prezinte pașaportul la intrare.

Începând cu 2024, controalele la frontieră pentru cele două țări vor fi simplificate.

Iată ce trebuie să știe călătorii în România și Bulgaria despre aceste modificări.

Aveți nevoie de pașaport pentru a intra în România și Bulgaria?

Odată cu aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen în acest an, va fi mai ușor pentru turiști să viziteze cele două țări.

Cele două ministere de interne au anunțat în decembrie că anumite controale la frontieră vor fi eliminate.

Călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare din alte țări din Spațiul Schengen nu vor mai fi nevoiți să prezinte pașapoartele la sosire. Aceasta înseamnă că pasagerii din avioane, croaziere și feriboturi nu vor fi supuși controalelor.

Cu toate acestea, dacă intrați în România și Bulgaria cu mașina, trenul sau autobuzul, va trebui în continuare să aveți asupra dumneavoastră un document de identitate, deoarece regulile care guvernează frontierele terestre nu au fost încă stabilite. Acest lucru se datorează unui veto exercitat de Austria.

„Va trebui luată o hotărâre nouă pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre”, se precizează pe site-ul web al Consiliului European.

În ce țări europene puteți intra fără pașaport?

Ultima țară care a aderat la Spațiul Schengen a fost Croația, în 2022.

Anual, în acest spațiu au loc 1,25 miliarde de călătorii, iar 3,5 milioane de persoane trec zilnic granițele țărilor membre.

Fără a le număra pe România și Bulgaria, Spațiul Schengen cuprinde 27 de state. Dintre acestea, 23 sunt membre ale UE, iar patru sunt state asociate ale Asociației Europene a Liberului Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

error: Content is protected !!