Guvernele a opt state membre ale Uniunii Europene au susținut un plan legat de „revenirea voluntară a refugiaților sirieni.”
Planul presupune reevaluarea situației din Siria în pregătirea pentru a permite „întoarcerea voluntară,” conform unei declarații comune a țărilor.
Țările sunt Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Grecia, Italia, Malta și Polonia.
Declarația, conform unui raport al The Washington Post de sâmbătă, precizează că au convenit asupra unei reevaluări care ar putea duce la „modalități mai eficiente de a face față” refugiaților sirieni care încearcă să ajungă în țările UE.
Țările, care au purtat discuții în timpul unui summit în capitala cipriotă, au observat că situația din Siria „s-a dezvoltat semnificativ,” în ciuda lipsei de stabilitate politică deplină.
Cipru a înregistrat recent o creștere a numărului de refugiați sirieni care au ajuns pe insulă, în principal din Liban, pe bărci avariate.
La începutul acestei luni, UE a anunțat un pachet de ajutor de 1 miliard de euro (1,06 miliarde de dolari) pentru Liban.
Pachetul are ca scop îmbunătățirea controlului la frontieră pentru a opri fluxul de solicitanți de azil și migranți către Cipru și Italia.
Cele opt țări au declarat că UE trebuie să își mărească sprijinul pentru Liban „pentru a atenua riscurile unor fluxuri mai mari din Liban către UE.”
Declarația comună a subliniat că „deciziile cu privire la cine are dreptul să treacă frontiera unui stat membru trebuie luate de guvernul statului membru, nu de rețelele criminale implicate în traficul de migranți și traficul de persoane.”
Acest apel vine la o zi după ce 15 state membre ale UE au cerut public blocului să întărească parteneriatele cu țările de-a lungul rutelor de migrație, în speranța de a preveni încercările de a ajunge în țările UE.
Țările, deși „adoptă pe deplin” necesitatea de a sprijini refugiații sirieni în conformitate cu legislația internațională, speră că discuțiile lor vor deschide un dezbatere mai amplă în cadrul blocului de 27 de membri cu privire la procesul de acordare a protecției internaționale migranților.
Ministrul grec al migrației, Dimitris Keridis, a adăugat că „ceea ce doresc cetățenii europeni de la noi… sunt soluții practice, realiste și implementabile.”
Ministrul de interne cipriot, Constantinos Ioannou, a spus că Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a stabilit deja canale de comunicare cu regimul sirian în ceea ce privește posibilitatea întoarcerii voluntare a refugiaților, în conformitate cu dreptul internațional.
El a adăugat că întoarcerea va fi inițial pe bază voluntară, dar ar putea evolua într-o întoarcere forțată într-o etapă ulterioară.
El a continuat că „mai este mult de făcut pentru a realiza acest lucru, deoarece guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad nu este recunoscut de UE.”