Seminar cu titlul “ Obținerea cetățeniei române. Dificultăți și speranțe “

 

Joi, pe data de 18.05.2017, asociația BUD’S FLOWERS  a organizat un seminar cu titlul “ Obținerea cetățeniei române. Dificultăți și speranțe “. Seminarul a avut loc la sala “ Safir „ din cadrul hotelui Marshal Garden, situat in București- Calea Dorobanților nr. 50B, sector 1.

BUD’S FLOWERS, este o organizație non-guvernamentală și non-profit, independentă, a fost fondată în 2011 și are ca scop: Apărarea și promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi principiilor democraţiei.

Obiectivele seminarului au fost :

 • Informarea participanților despre misiunea și direcțiile de acțiune ale Asociației;
 • Discutarea dificultăților și problemelor cu care se confruntă cetăţenii RTT rezidenţi în România privind obținerea cetățeniei române conform articolului 8 din legea cetățeniei nr.21/1991 şi identificarea unor soluții și modalităţi pentru îmbunătăţirea colaborării dintre aceştia, instituţiile publice locale şi societatea civilă pentru a face aceasta procedură accesibilă și mai eficientă;
 • Formularea unui plan concret de acţiune pentru asigurarea integrării cetăţenilor RTT rezidenţi în România, din punct de vedere economic, social şi cultural.

 

În cadrul seminarului au fost invitate persoane din cadrul mai multor instituții, organizații neguvernamentale și membri ai comunității de resortisanți ai țărilor terțe (RTT). Au dat curs:

 • Excelența Sa Dl. Hussain SINJARI , Ambasadorul Republicii Irak la București;
 • Dl. Cezar Stancu ,vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, cu rang de secretar de stat;
 • ­ Dl. Maftei Marius, directorul Direcției secretariatului tehnic al Comisiei pentru cetățenie.
 • Dl. Ioan Puhace, director, comisar șef de poliție, Direcția pentru Imigrări a Muncipiului București.
 • Dl. Rizoiu Cristian, reprezentant din cadrul Direcției Azil și Integrare.
 • Dl. Zglobiu Alin, reprezentant din cadrul Direcției Migrație.
 • D-na Nicoleta – Daniela Ene, comisar șef din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.
 • Dl. Cătălin Grosu, președintele Centrului Român pentru Integrare.
 • Dl. Dirar Kutaini, președintele Asociației CCERPA.D-na Eugenia Ghița de la asociația Spirans
 • D-na Corina Popa,
 • D-na Godînca Herlea Teodora, președintele Asociației Alexei.
 • Dl. Abdalla Mobasher, vice președintele comunității egiptene.
 • Dl. Ahmed Alkailani, om de afaceri iordanian.
 • Dl. Sajad Ameen, om de afaceri irakian.
 • Alți invitați din cadrul comunităților de resortisanți ai țărilor terțe (RTT)

Seminarul a avut la început o sesiune introductivă: Prezentarea participanţilor, prezentarea asociației BUD’S FLOWERS, obiective și activități. Apoi, Excelența Sa, Dl. Hussain SINJARI, Ambasadorul Republicii Irak la București, a susținut un discurs în care a  menționat că orice cetățean străin, dacă se adapteză în societate gazdă, se va bucura de succes și fericire, iar cetățenii străini nu trebuie să impună stilul lor de viața, religia lor și cultura lor țării gazdă,  din contră, ei trebuie să respecte tradițiile, religia, cultura țării gazdă și mai ales să respecte și legile. Ceea ce au făcut unii teroriști în numele islamului, i-a  afectat și pe alți islamici, care doreau să vină în Europa pentru tratament sau pentru turism, cererile  lor fiind respinse. Cetățenii străini trebuie să respecte legile țării gazdă și trebuie să se integreze ca se bucure de succes și fericire.

După discursului d-lui ambasador al Irakului la București, reprezentantul asociației Bud’s Flowers a prezentat procedura obținerii cetățeniei române conform articolul 8 din legea 21/1991, într-o manieră detaliată, apoi a avut loc discursului d-lui vicepreședinte al Autorității naționale pentru cetățenie, care a menționat că Autoritatea națională pentru cetățenie și Guvernul României sunt pentru eficientizarea procesului de obținerea a cetățeniei române, ei fiind deschiși pentru primirea oricăror propuneri cu scop de modificarea legislației privind obținerea cetățeniei române. D-nul Cezar Stancu a mai prezentat o statistică cu numărul de cereri depuse pentru obținerea cetățenie române în ultimii ani în baza articolului 8 din legea cetățeniei nr.21/1991, numărul cererilor respinse și a celor admise.

Totodată, dl. Ioan Puhace, comisar șef de poliție și director al Direcției pentru Imigrări a Muncipiului București a susținut un discurs prin care a spus că orice cetățean străin trebuie să parcurgă niște etape ca să ajunga la o buna integrare, iar acest lucru trebuie să înceapă chiar cu respectarea legii din momentul intrării în țara, ca să-și realizeze scopul dorit cu ușurință și în conformitatea dispozițiile legii țării gazdă.

 

Dupa aceasta a avut loc un coffee break în scopul creării unui cadru pentru socializare între reprezentanții instituțiilor publice și cetățenii străini.

 

A urmat partea de analiză a situaţiei şi a nevoilor actuale ale RTT în România privind obținerea cetățeniei române, existând apoi un timp alocat pentru discuții deschise, intrebari și răspunsuri între reprezentanții comunităților de migranți, ai instituțiilor publice și ai societății civile, cu privire la situaţia şi nevoile actuale ale RTT în România. Invitații străini au ridicat câteva problemă cu care intâlnesc în procedurile privind obținerea cetățeniei române, a dreptului de ședere in România și probleme legate de actele de identitatea. La aceste întrebări au avut parte de răspunsuri din parte d-lui director Ioan Puhace, a d-lui director Maftei Marius și a d-nei Nicoleta – Daniela Ene.

Seminarul s-a finalizat cu câteva concluzii şi recomandări pentru îmbunătăţirea colaborării dintre cetățenii străini, instituţiile publice locale şi societatea civilă pentru a face procedura de obținere a cetățenie române mai accesibilă și mai eficientă.

 

Având în vedere că s-au ridicat și probleme ce excedau cadrului actualului seminar, ne propunem să mai organizăm evenimente de acest gen în viitor, pe marginea unor teme de interes pentru comunitatea RTT, sugestiile dumneavoastră fiind binevenite.

 

 

Asociația BUD’S FLOWERS

18.05.2017